δημος

Με κάθε επισημότητα ο Δήμος Σπάρτης υποδέχθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου την Ολυμπιακή Φλόγα. Σε μια δωρική, πλην λαμπρή τελετή, το σύμβολο του Ολυμπιακού κινήματος με την οικουμενική απήχηση, άναψε στον ιερό βωμό μπροστά στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα, επαναβεβαιώνοντας την ιστορική σπουδαιότητα της Σπάρτης, ως πόλης Ολυμπιονικών και προστάτιδας του Ολυμπισμού.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, υποδέχθηκε την εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Paris 2024», κ. Veronique Bruiz, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρο Καπράλο, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, κ. Αθανάσιο Βασιλειάδη, καθώς και όλους τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Η τελετή ξεκίνησε με την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και των Ύμνων της διοργανώτριας χώρας Γαλλίας και της Ελλάδας, με αντίστοιχη έπαρση σημαιών και αμέσως μετά υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Σπάρτης και καταχειροκροτούμενος ο Σπαρταθλητής Γιώργος Κουλόγιαννης άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα στον ειδικό βωμό μπροστά από το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα. 

Σπάρτη: Η προστάτιδα του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους

«Η Ολυμπιακή φλόγα βρίσκεται σήμερα στη Σπάρτη. Την πόλη με την μακραίωνη ιστορία. Την προστάτιδα του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους», τόνισε ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Βακαλόπουλος χαρακτήρισε την έλευση της φλόγας ως ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του Ολυμπιακού κινήματος, με οικουμενική απήχηση, αλλά και ως έμπρακτη αναγνώριση του ιστορικού και πολιτισμικού ρόλου της πόλης. «Της Σπάρτης, που πριν από 2.800 χρόνια, ο μεγαλύτερος  νομοθέτης του αρχαίου κόσμου ο βασιλιάς της Σπάρτης Λυκούργος, μαζί με τους βασιλείς της Ήλιδας, Ινόμαο και  Πίσας Κλεισθένη, χάραξαν στο δίσκο το ιερό κείμενο της Εκεχειρίας, καθιερώνοντας το μακροβιότερο σύμφωνο Ειρήνης του αρχαίου κόσμου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Από  αυτό το σημείο, από το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα, στέλνουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της Ειρήνης. Ειδικά σε μια περίοδο που μαίνονται συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Στόχος μας είναι να μπολιάσουμε τους νέους και τις νέες μας με το δέντρο της ειρήνης και της ελπίδας.  Να μεταδώσουμε τη δύναμη των αξιών του τόπου μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη: Το Ολυμπιακό ιδεώδες, την Πίστη στην αξία του ανθρώπου, τον Σεβασμό στον αντίπαλο, το Ευ Αγωνίζεσθαι, τη Συναδέλφωση των λαών και τη Διεθνή Ειρήνη», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Σπάρτης, χαιρετίζοντας όλους τους άξιους λαμπαδηδρομείς και εκφράζοντας προς την εκπρόσωπο της Επιτροπής Οργάνωσης των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, κ. Veronique Bruiz, τη βεβαιότητα για την επιτυχία των Αγώνων.

«Γιορτή, Δέσμευση και Κληρονομιά»

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Paris 2024», κ. Veronique Bruiz, αναφέρθηκε τη σπουδαιότητα των αγώνων, που φέρνουν σήμερα κοντά όλη την ανθρωπότητα. Όπως τόνισε: «Βρισκόμαστε σήμερα μαζί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να αναδείξουμε το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «τίποτα ομορφότερο δεν θα μπορούσε να αναπαραστήσει τη σχέση που ενώνει τους δύο λαούς μας από αυτή την ιερή φλόγα που θα μεταλαμπαδεύσει από πόλη σε πόλη τον ενθουσιασμό όλων μας».

Η κ. Bruiz αναφέρθηκε στις κεντρικές ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», την ισότητα που χαρακτηρίζει την ισότητα των φύλων, το νερό που συνδέεται με τον διάπλου της φλόγας και τον κατευνασμό που μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης και της ενότητας.

«Γιορτή, δέσμευση και κληρονομιά είναι οι 3 λέξεις-κλειδιά που ακτινοβολούν στο πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας, που κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο αυτό γεγονός. Ραντεβού στο Παρίσι!», είπε η κ. Bruiz.

«Τι πιο ωραίο να βρίσκεσαι στη Σπάρτη»

«Η Φλόγα αυτή είναι η φλόγα της ειρήνης. Θέλουμε να φέρει ειρήνη σε όλον τον κόσμο και να ευχηθούμε όλοι μαζί να πετύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι 2024», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ, κ. Σπύρος Καπράλος.

«Τι πιο ωραίο να είσαι εδώ στη Σπάρτη, με την παρουσία του Δημάρχου, του πρώτου πολίτη της πόλης, των βουλευτών και όλων των επισήμων. Αλλά για μένα, ακόμα πιο σπουδαίο, αυτό που είδα στο δρόμο. Όλα τα παιδιά με τις ελληνικές σημαίες. Αυτό είναι σημαντικό για τον τόπο μας και γι’ αυτόν τον άνθρωπο (βασιλιά Λεωνίδα), ο οποίος έχει μείνει στην Ιστορία επειδή ποτέ δεν κατέθεσε τα όπλα – και αυτό ακριβώς πρέπει πάντα να κάνουμε και να θυμόμαστε σαν Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά και ευχόμενος καλή επιτυχία στους Έλληνες αθλητές, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα μας γεμίσουν και πάλι με υπερηφάνεια.

«Ανταποκρινόμαστε στην αγάπη των Σπαρτιατών»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, κ. Αθανάσιος Βασιλειάδης, αναφέρθηκε στη δύσκολη απόφαση που λήφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, για διακοπή της λαμπαδηδρομίας, τονίζοντας: «Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ανταποκρινόμενοι στη μεγάλη αγάπη των Σπαρτιατών, αλλά πάνω απ’ όλα των ανθρώπων που ηγούνται, του Δημάρχου, των βουλευτών, όλων, η Ολυμπιακή Φλόγα βρίσκεται στη Σπάρτη.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη σας».

Το ταξίδι της φλόγας συνεχίζεται…

Ακολούθησε η καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων, με τον Δήμαρχο Σπάρτης να εκφράζει τις θερμές τους ευχαριστίες σε όλες και όλους όσοι συνέβαλλαν, ώστε η Ολυμπιακή Φλόγα να φωτίσει τον βωμό της Σπάρτης, της κοιτίδας των Ολυμπιονικών. Αμέσως μετά, ο Σπαρταθλητής Τάσος Τσουλόγιαννης ανέλαβε να παραδώσει την Ολυμπιακή Φλόγα στο σημείο τερματισμού, ώστε μετά να συνεχίσει το ταξίδι της.

Υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, επί ελληνικού εδάφους, τερματίζεται στην Αθήνα, στις 26 Απριλίου, απ’ όπου θα παραληφθεί επίσημα από τη γαλλική Επιτροπή Οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.  

 

 

Προληπτικά Μέτρα ενόψει της Αντιπυρικής Περιόδου 2024

Απαγόρευση χρήσης φωτιάς

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 15005 Φ.700.9 (ΦΕΚ 1923/13-5-2021 τεύχος Β)  Απόφαση του Υφυπουργου Προστασίας του Πολιτη με την οποία εγκρίθηκε η 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους», σε συνδυασμό με την υπ’ αριθ. 948 Φ.702.15/08-04-2024 (ΦΕΚ 2230Β΄/12-04-2024) Απόφαση του Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση πυρός για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το χρονικό διάστημα από 15-04-2024 έως 31-10-2024, χωρίς την έκδοση άδειας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία και μόνο αφού ληφθούν τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5. παράγρ. 1 της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β’ 1459/30-11-2000) όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. 9 ΑΙ 2005 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ B’ 1554/10-11-2005) και ισχύει.

Καθαρισμός οικοπεδικών εκτάσεων και λοιπών ακάλυπτων χώρων

Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση έως 100 μέτρων από τα όρια αυτών, έχουν υποχρέωση για αποψίλωση και απομάκρυνση των ξερών χόρτων, καθώς και για την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα ακίνητα, για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 4/2012/12 (ΦΕΚ 1346 Β’ 2012).

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 1.26 του Ν. 3852/2010, επιβάλλοντας ταυτόχρονα πρόστιμο τουλάχιστον πενήντα λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο (500€ ανά στρέμμα) του οικείου χώρου.

Κοπή κλαδιών παρόδιων ιδιοκτησιών που εξέχουν στο οδικό δίκτυο

Οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές παρόδιων ακινήτων καλούνται να προβούν άμεσα στην κοπή των κλαδιών δέντρων, θάμνων κλπ που εξέχουν από τις παρόδιες ιδιοκτησίες τους (ιδιωτικά οικόπεδα και κτήματα) προς το αγροτικό, δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, τα οποία εμποδίζουν την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών και παρεμποδίζουν τη διέλευση οχημάτων (πυροσβεστικών κλπ) σύμφωνα με το άρθρο 7 της υπ’ αριθ. 1/2008 Αγρονομικής Διάταξης (ΦΕΚ 1691 Β’ 2008).

Σε αντίθετη περίπτωση, όσον αφορά το δημοτικό οδικό δίκτυο, ο Δήμος δύναται να προβεί σε κοπή κλαδιών που δημιουργούν πρόβλημα σε πεζούς και οχήματα (πυροσβεστικά κ.α.) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 209 Π.Κ. και του άρθρου 1008 του Α.Κ. χρεώνοντας στους υπόχρεους τη δαπάνη και επιβάλλοντας πρόστιμο όπως προβλέπεται στο άρθρο 22 παρ. 5 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 71/2016, ΑΔΑ: 7ΕΨΩ1Ν-Τ2Ξ).

Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά είναι απαραίτητη η συνεργασία και η συμμόρφωση ΟΛΩΝ, ώστε να συμβάλλουμε στην αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς και των δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει στην περιοχή μας.

 

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!

                                           

 Από το Δήμο Σπάρτης

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 15:11

Πρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση

    

Καλείστε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση  που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα (Δημαρχιακό Μέγαρο - Κεντρική Πλατεία Σπάρτης - αίθουσα συνεδριάσεων) στις 24 Απριλίου 2024 ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00.

Διαβάστε εδώ την πρόσκληση

Μορφή Δικτύου: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Συμμετοχή Δήμου Σπάρτης: Μέλος

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για Συμμετοχή: ΑΔΣ 578/16-10-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΛΘΩ1Ν-2ΓΚ) και ΑΔΣ 686/11-12-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΓΛΩ1Ν-ΨΥΖ) για Έγκριση Καταστατικού

ΜΚΟ (Μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός)

Μέλος της Ένωσης αποτελούσε ο πρώην Δήμος Μυστρά.

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για Συμμετοχή: ΑΔΣ 230/29-6-2011 Περί ορισμού εκπροσώπου στη Γενική Συνέλευση

 

Μορφή Δικτύου: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Συμμετοχή Δήμου Σπάρτης: Μέλος

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για Συμμετοχή: ΑΔΣ 14/2021 (ΑΔΑ: ΨΝΠΩΩ1Ν-Κ76)

Ιστοσελίδα: www.sustainable-city.gr

 

 Μορφή Δικτύου: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Συμμετοχή Δήμου Σπάρτης: Μέλος

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για Συμμετοχή: ΑΔΣ 256/2008 ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΑΠΝΩΝ (Για το Μαρτυρικό χωριό Αγ. Ανάργυροι)

Ιστοσελίδα: http://www.greek-holocausts.gr/

Μορφή Δικτύου: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Συμμετοχή Δήμου Σπάρτης: Μέτοχος

Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής για Συμμετοχή: ΑΟΕ 199/2021 (ΑΔΑ: ΩΚΔΚΩ1Ν-ΙΑΞ)

Ιστοσελίδα: https://www.morias-aota.gr/

Μορφή Δικτύου: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Συμμετοχή Δήμου Σπάρτης: Ιδρυτικό Μέλος

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για Συμμετοχή: ΑΔΣ 69/2020 (ΑΔΑ: ΝΘΠΩ1Ν- ΥΑ8) και ΑΔΣ 76/2020 (ΑΔΑ: 9ΘΕ4Ω1Ν-Λ2Ζ)

 Ιστοσελίδα: https://www.evrosparta.gr/

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 12:07

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

Όνομα: ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

Xώρα: ΕΛΛΑΔΑ

Έτος Αδελφοποίησης: 2020

Ιστοσελίδα: https://thiva.gr/

 

Σελίδα 1 από 478
Ο Δήμος Σπάρτης θέλει να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία κατά τη χρήση αυτού του ιστότοπου. Προς τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες, να προσαρμόσει τον ιστότοπό του στις ανάγκες σας και να διαχειριστεί τις διαφημίσεις του. Πατώντας «Ενημερώθηκα» δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εγχώριο δίκαιο και την Πολιτική μας για τα Cookies. Για να δείτε ολόκληρη τη λίστα των cookies και να μας πείτε αν μπορούν ή όχι να χρησιμοποιηθούν στη συσκευή σας, χρησιμοποιήστε το Εργαλείο Συγκατάθεσης για τα Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των cookies και παρόμοιων τεχνολογιών ανατρέξτε στην Πολιτική για τα Cookies.