Εκδηλώσεις «Τιμής και Μνήμης» για τους 118 εκτελεσθέντες στο ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ Λακωνίας 1943

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, ο Δήμος Σπάρτης  διοργανώνει,  σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για  τους 118 εκτελεσθέντες,  από τα  Γερμανικά  στρατεύματα κατοχής,  το Νοέμβριο του 1943.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Ώρα 17:00 , επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, που υπάρχει προς τιμή των 118 πεσόντων αγωνιστών, στο Πάρκο «Οσίου Νίκωνος».

Στη συνέχεια και ώρα 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος»  ,μετά τους χαιρετισμούς των  επισήμων θα ακολουθήσει  ομιλία από την Βυζαντινολόγο κ.Ασπασία Λούβη-Κίζη, με θέμα «Μονοδένδρι 2017: Μετά τη σιωπή της δεύτερης γενιάς η ιστορία γράφεται ακόμη».

Η αυλαία θα πέσει με τη Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης, που θα μας ταξιδέψει με τραγούδια στα χρόνια της αντίστασης.

Είναι μία εκδήλωση «τιμής και μνήμης» για τους  118 πατριώτες , που οι Γερμανοί κατακτητές εξόντωσαν στο «Μονοδένδρι» το Νοέμβριο του 1943.

118 πατριώτες που αποτελούσαν τον ανθό της λακωνικής αντιστασιακής κοινωνίας και  πλήρωσαν με κόστος την ίδια τους τη ζωή, την πίστη τους, στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τα ιδανικά της πατρίδας μας.

Δική μας ιερή υποχρέωση απέναντι στη θυσία των πατριωτών, να διαφυλάξουμε τα ιδανικά των προγόνων μας και να τιμούμε τη μνήμη τους.

Στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργεί έκθεση με θέμα: «Τύπος και Λογοτεχνία στα χρόνια της Κατοχής κα της Αντίστασης 1941-1944». Η Έκθεση αποτελεί «τμήμα» του έργου ζωής του μέλους του ΕΣΔΟΓΕ Γιώργου Δολιανίτη, που φιλότιμα συνέλεξε 230 τίτλους εφημερίδων και 470 λογοτεχνικές εκδόσεις της εποχής.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΠΑΡΤΗΣ