Τελευταία Νέα

Παρουσίαση του δεύτερου τόμου του Αναλυτικού Ευρετηρίου του «Αρχείου Δημητρίου Σαλβαρά, από το Μυστρά στη Σπάρτη»

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Λακωνίας παρουσίασαν το δεύτερο τόμο του αναλυτικού ευρετηρίου του «Αρχείου Δημητρίου Σαλβαρά, από το Μυστρά στη Σπάρτη», που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2012, με επιμέλεια της κ. Πέπης Γαβαλά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 7:00 μ.μ. στην Πνευματική Εστία Σπάρτης.
Την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποίησαν η Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Δρ. Μαριέττα Μινώτου, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Κρεμμυδάς και η ιστορικός – Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Ευτυχία Λιάτα.
Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στην παρουσίαση του δεύτερου τόμου του αναλυτικού ευρετηρίου του Αρχείου Δημητρίου Κ. Σαλβαρά (1832-1843), εκδόθηκε το Δεκεμβρίου του 2012 με επιμέλεια της κ. Πέπης Γαβαλά.
Την αποψινή εκδήλωση παρουσιάζει στο λακωνικό κοινό το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Λακωνίας.

Ο Πολιτισμός αποτελεί για το Δήμο Σπάρτης δημόσιο αγαθό που επηρεάζει κάθε πτυχή της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε.
Ο Πολιτισμός δεν είναι μόνο μέσο έκφρασης. Είναι πηγή για σύγχρονη δημιουργία και μέσο ανάπτυξης πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης.

Η πνευματική καλλιέργεια του συνόλου των συμπολιτών μας, του απλού ανθρώπου, αποτελεί σημαντικό άξονα των προτεραιοτήτων μας, αλλά και απαραίτητο κοινωνικό αγαθό.

Στις υψηλές προσδοκίες για τη διατήρηση της Ιστορίας μας, συμβάλλει ουσιαστικά η σημαντικότατη αυτή πρωτοβουλία που έχει στόχο την παραγωγή πραγματικού πολιτισμού, καθώς και την προσφορά στην τοπική κοινωνία ενός βιβλίου που αποτελεί έναν ιστορικό θησαυρό για τη Σπάρτη και τον Μυστρά.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους συντελεστές της συνάντησης αυτής, που κατέχει σημαίνουσα θέση στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας, και όλους εσάς για την παρουσία σας.

Ας αφουγκραστούμε όλοι μαζί τη φωνή του Αρχείου, με την ευχή η προσπάθεια της ανάδειξης του πολιτιστικού μας αποθέματος και του πλούσιου αρχειακού υλικού να συνεχιστεί ως συμβολή στα τοπικά μας πράγματα.

Η Σπάρτη της Ιστορίας και του Μέλλοντος είναι μπροστά στην προσπάθεια αυτή δίνοντας τον καλύτερο της εαυτό.

Σας ευχαριστώ».