Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026

Οι προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Πελοποννήσου – Μήνυμα Βακαλόπουλου για ενότητα, συνεργασία και κοινές διεκδικήσεις

Το μήνυμα ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς επαρκείς πόρους, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες», έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, οι οποίες διεξήχθησαν τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026 στο ξενοδοχείο Kyniska Palace Conference & Spa, στο Παρόρι Σπάρτης, ενόψει της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Σπάρτης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, υπενθυμίζοντας ότι οι Δήμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των τοπικών τους κοινωνιών και ότι ενώ οι απαιτήσεις αυξάνονται, οι δυνατότητες των Δήμων παραμένουν συχνά περιορισμένες. «Η μεταφορά ευθυνών στους Δήμους πρέπει να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς και διοικητικούς πόρους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βακαλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στον νέο Κώδικα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Σπάρτης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, που θα περιορίζει τη γραφειοκρατία, θα αποσαφηνίζει αρμοδιότητες και θα διευκολύνει το έργο των Δήμων», προσθέτοντας ότι η Πελοπόννησος πρέπει να έχει ισχυρή και τεκμηριωμένη φωνή. 

Σύμφωνα με τον κ. Βακαλόπουλο για την αναπτυξιακή προοπτική των Δήμων χρειάζονται συνεργασίες, σταθερές χρηματοδοτήσεις, σωστός σχεδιασμός και ένα κράτος που εμπιστεύεται περισσότερο την Αυτοδιοίκηση. «Η συνεργασία μεταξύ των Δήμων δεν είναι απλώς μια θεσμική υποχρέωση. Είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε περισσότερα», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι «να πάμε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ με ενιαία φωνή στα μεγάλα ζητήματα, τεκμηριωμένα αιτήματα και με αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης», προσθέτοντας ότι η ισχυρή Αυτοδιοίκηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για καλύτερες υπηρεσίες, πιο ανθρώπινες πόλεις, ζωντανά χωριά, ισόρροπη ανάπτυξη και περισσότερες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.

Τοποθετήσεις στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Πελοποννήσου έκαναν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος άνοιξε και τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και Δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, πλήθος Δημάρχων-μελών της Ένωσης και στελεχών της Αυτοδιοίκησης. 

 

Οι προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Πελοποννήσου – Μήνυμα Βακαλόπουλου για ενότητα, συνεργασία και κοινές διεκδικήσεις
Featured

NewsLetter

Ενημερωθείτε για τα νέα του Δήμου Σπάρτης

Information

×