Eνημέρωση
Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 09:05
Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων

Στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας  για την αντιπυρική περίοδο 2024 σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και την υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη, προς αποτροπή του κίνδυνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης αυτής, υπενθυμίζουμε ότι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή οικισμών, καθώς και σε απόσταση έως 100 μέτρων από τα όρια αυτών, υποχρεούνται μέχρι και την 30 Απριλίου 2024 να προβούν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.

Υποχρέωση των ανωτέρω είναι και η συντήρηση καθ΄ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μάιου έως την 31η Οκτωβρίου.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Ο μη καθαρισμός των χώρων αυτών οδηγεί στην επιβολή προστίμου 0,50 € /τ.μ, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) Ευρώ .

Ο Δήμος προσβλέπει στην συνεργασία των δημοτών καθώς η πυροπροστασία αφορά  στην ασφάλειά τους, την προστασία της περιουσίας τους και του  περιβάλλοντος.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ