Σε πανηγυρικό κλίμα έγινε η τελετή έναρξης των φετινών Διεθνών Παιδικών Αγώνων, οι οποίοι διεξάγονται στην πόλη Λεόν του Μεξικού, με τον Δήμο Σπάρτης να συμπληρώνει 40 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας.

Η δεκαμελής ομάδα του Δήμου Σπάρτης, ύστερα από τις συντονισμένες προσπάθειες του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Παναγιώτη Κουρτσούνη και συνοδευόμενη από τους Εντεταλμένους Συμβούλους Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ.κ. Σπύρο Σελίμο και Παντελή Μπεμπέτσο, αναχώρησε από την Σπάρτη την περασμένη Παρασκευή το βράδυ με το ειδικό βαν του Δήμου για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και έφτασαν στο Μεξικό μετά από ένα ταξίδι διάρκειας περίπου 32 ωρών.

Το παρών στην πόλη Λεόν του Μεξικού δίνουν πάνω από 1.500 αθλητές, εκπροσωπώντας 60 πόλεις από 29 χώρες. Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι Δήμοι Σπάρτης, Ευρώτα, Ανατολικής Μάνης και Ήλιδας, ενώ η ομάδα του Δήμου Σπάρτης θα αγωνιστεί στα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης και του τάε κβο ντο. Μέγας χορηγός της αποστολής του Δήμου Σπάρτης είναι η εταιρία «Μολών Λαβέ».

Χαιρετίζοντας την αποστολή της Σπάρτης, ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος δήλωσε: «Το πνεύμα της συμφιλίωσης, της συναδέλφωσης των νέων και της γεφύρωσης των διαφορετικών πολιτισμικών και κοινωνικών κουλτουρών είναι το ανιδιοτελές νόημα των αγώνων, νόημα που ασπάζεται απόλυτα ο Δήμος Σπάρτης, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των ιθυνόντων των παιδικών αγώνων. Καλή επιτυχία στα παιδιά μας καθώς και στις αποστολές του Νομού μας».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε live streaming τους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες, στο link:

https://hdsportsairtv.com/ICG-2024-Live/

 

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 15:22

Πρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση

 

Καλείστε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση  που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα (Δημαρχιακό  Μέγαρο  -  Κεντρική Πλατεία Σπάρτης  -  αίθουσα συνεδριάσεων)  στις 25 Ιουλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 20:00

 Διαβάστε εδώ την πρόσκληση

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 15:21

Πρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση

 

Καλείστε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση  που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα (Δημαρχιακό  Μέγαρο  -  Κεντρική Πλατεία Σπάρτης  -  αίθουσα συνεδριάσεων)  στις 25 Ιουλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00.

 Διαβάστε εδώ την πρόσκληση

 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τα όρια του Δήμου Σπάρτης.

Ο Δήμος Σπάρτης βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες τυχόν συμβάντα πυρκαγιών.

Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Εφιστούμε ιδιαιτέρως προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και σε όσους απασχολούνται στην ύπαιθρο να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Δήμου Σπάρτης www.sparti.gov.gr ή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ο Δήμος Σπάρτης θα ήθελε να ενημερώσει ότι από την Τετάρτη 17 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου, οπότε και σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα, θα διατίθεται για όσους δημότες και ευπαθείς ομάδες έχουν ανάγκη, η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ. Ειδικότερα, η αίθουσα του ΚΑΠΗ θα παραμένει ανοιχτή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κλπ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.


Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος:

Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κλπ.

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες

 • Ηλικιωμένοι
 • μωρά και μικρά παιδιά
 • έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
 • άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
 • άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
 • άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κλπ)
 • άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή/και έμετο)
 • άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.


Γενικές οδηγίες προφύλαξης

 • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
 • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
 • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
 • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
 • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
 • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
 • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
 • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
 • ικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
 • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
 • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
 • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
 • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Κλειστή έως τις 10 Αυγούστου θα παραμείνει η οδός Αγίου Νίκωνος στο τμήμα μεταξύ της Λυκούργου και της Ευαγγελιστρίας, λόγω εργασιών κατεδάφισης των αποθηκών που βρίσκονται στο ανατολικό αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, επί της Αγίου Νίκωνος.

Ειδικότερα, με γνώμονα την ασφάλεια των δημοτών και την απρόσκοπτη κίνηση των μεγάλου μεγέθους οχημάτων (φορτηγών) στο τμήμα της οδού Αγίου Νίκωνος, όπου βρίσκονται οι αποθήκες,  αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης παντός οχήματος, καθώς και η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στην οδό Αγίου Νίκωνος, στο τμήμα μεταξύ των καθέτων οδών Ευαγγελιστρίας και Λυκούργου.

Το εν λόγω τμήμα θα παραμείνει κλειστό από την Τρίτη 16 Ιουλίου έως και το Σάββατο 10 Αυγούστου, τις εργάσιμες ημέρες και από τις 07:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι.

Η κυκλοφορία των οχημάτων και πεζών κατά τη διάρκεια της προσωρινής διακοπής κυκλοφορίας θα γίνεται από παράπλευρες οδούς.

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τρίτης 16 Ιουλίου ο καθαρισμός και η απολύμανση των κάδων απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, τον περιορισμό των οσμών, αλλά και τη βελτίωση της εικόνας των σημείων εναπόθεσης απορριμμάτων.

Πρόκειται για διαδικασία που γίνεται κάθε δεύτερη εβδομάδα παράλληλα με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Το ειδικό καδοπλυντήριο ακολουθεί τα απορριμματοφόρα και αμέσως μετά τη διαδικασία της αποκομιδής, πλένει με ζεστό νερό και απολυμαίνει με ειδικό καθαριστικό υγρό τους κάδους, οι οποίοι μόλις έχουν αδειάσει.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας, όλοι οι κάδοι του Δήμου θα έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο Δήμος Σπάρτης παρακαλεί τους πολίτες να συμβάλλουν ενεργά στη νέα αυτή προσπάθεια, δένοντας καλά τις σακούλες απορριμμάτων, ώστε να μην διασκορπίζονται, αποτελώντας εστίες μόλυνσης.

Διατηρούμε τον Δήμο μας καθαρό. Είναι ευθύνη όλων μας.

 

 

 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τα όρια του Δήμου Σπάρτης.

Ο Δήμος Σπάρτης βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες τυχόν συμβάντα πυρκαγιών.

Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Εφιστούμε ιδιαιτέρως προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και σε όσους απασχολούνται στην ύπαιθρο να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Δήμου Σπάρτης www.sparti.gov.gr ή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

 

Η ανέγερση και λειτουργία Κλειστού Αθλητικού Γυμναστηρίου με υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις στη Δημοτική Ενότητα Σπαρτιατών του Δήμου Σπάρτης και ειδικότερη θέση με τοπωνύμιο Ψυχικό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν την Δευτέρα 15 Ιουλίου ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος με μέλη του προεδρείου του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Ειδικότερα, ο κ. Βακαλόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου, κ. Παναγιώτη Πριστούρη, τον Αντιπρόεδρο και βουλευτή Λακωνίας, κ. Νεοκλή Κρητικό, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Σπύρο Πατσιλίβα και τον Ταμία του Συλλόγου και Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Επιχειρηματικότητας Σπάρτης, κ. Παναγιώτη Τριτάκη.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης τόνισε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Δήμο η δημιουργία ενός σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου και προς αυτή την κατεύθυνση και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν από κοινού για τη δρομολόγηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

 

 

Σελίδα 1 από 490

Tελευταία Νέα

Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες 2024: Σαράντα χρόνια αδιάλειπτης συμμετοχής για την ομάδα του Δήμου Σπάρτης – Το link για ζωντανή παρακολούθηση
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Πέμπτη 18 Ιουλίου – Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους δημότες
Ανοιχτή η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ τις ημέρες του καύσωνα
Προϋπολογισμός εσόδων-εξόδων οικονομικού έτους 2024 κληροδοτήματος Γ. & Α. Μερεκούλια
Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στην Αγίου Νίκωνος από Λυκούργου έως Ευαγγελιστρίας
Καθαρισμός και απολύμανση των κάδων απορριμμάτων – Διατηρούμε τον Δήμο μας καθαρό
Παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για την Τετάρτη 17 Ιουλίου
Η ανέγερση Κλειστού Αθλητικού Γυμναστηρίου στη συνάντηση του Δημάρχου Σπάρτης, Μιχάλη Βακαλόπουλου με μέλη του Προεδρείου του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τρίτη 16 Ιουλίου – Έκκληση να αποφεύγονται ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά
Κλειστή για την Πέμπτη 11 Ιουλίου η μικρή πισίνα του Ματάλειου Δημοτικού Κολυμβητηρίου
Συνάντηση με άρωμα αγάπης και ανθρωπιάς για τον Δήμαρχο Σπάρτης
Ο Δήμος Σπάρτης θέλει να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία κατά τη χρήση αυτού του ιστότοπου. Προς τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες, να προσαρμόσει τον ιστότοπό του στις ανάγκες σας και να διαχειριστεί τις διαφημίσεις του. Πατώντας «Ενημερώθηκα» δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εγχώριο δίκαιο και την Πολιτική μας για τα Cookies. Για να δείτε ολόκληρη τη λίστα των cookies και να μας πείτε αν μπορούν ή όχι να χρησιμοποιηθούν στη συσκευή σας, χρησιμοποιήστε το Εργαλείο Συγκατάθεσης για τα Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των cookies και παρόμοιων τεχνολογιών ανατρέξτε στην Πολιτική για τα Cookies.