Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σπάρτης θα ήθελε να ενημερώσει ότι εξαιτίας πτώσης κολώνας της ΔΕΔΔΗΕ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην ευρύτερη περιοχή της Καλογωνιάς.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία εργάζονται προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά το ταχύτερο δυνατό.

Εξαιτίας της πτώσης της κολώνας προκλήθηκε μικρή εστία φωτιάς, η οποία, ωστόσο, τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο ύστερα από την ταχεία παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σπάρτης.

 

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σπάρτης, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την Παρασκευή 21 Ιουνίου προβλέπεται βαθμός επικινδυνότητας 4 για πρόκληση πυρκαγιάς.

Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Εφιστούμε ιδιαιτέρως προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και σε όσους απασχολούνται στην ύπαιθρο να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Δήμου Σπάρτης www.sparti.gov.gr ή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

Ο Δήμος Σπάρτης διακηρύσσει ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό μέσω ΕΣΗΔΗΣ για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης της προμήθειας με τίτλο «Σίτιση του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης για το σχολικό έτος 2024-2025» με CPV: 15894210-6 - Σχολικά γεύματα,  εκτιμώμενης αξίας 95.046,56 € με  ΦΠΑ (13%) και με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής.

Περίληψη Διακήρυξης

Διακήρυξη

Μελέτη

ΕΕΕΣ (xml)

ΕΕΕΣ (pdf)

ΕΕΕΣ (txt)

 

 

 

 

Την ένταξή του στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για τη χρηματοδότηση έργων διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, πέτυχε ο Δήμος Σπάρτης.

Ειδικότερα, η πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου εκδόθηκε τον περασμένο μήνα και αφορούσε στην «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024», ύψους 30 εκατ. ευρώ και με την έγκριση να γίνεται «κατ’ απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας». Ο Δήμος Σπάρτης κατέθεσε πρόταση για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών, η οποία υπογράφτηκε χθες από τον Πρόεδρο του Ταμείου, κ. Γιάννη Ανδρουλάκη. Η πρόταση του Δήμου συγκαταλέγεται στις 30 πρώτες που εγκρίθηκαν πανελλαδικά.

Ειδικότερα, ο Δήμος Σπάρτης θα χρηματοδοτηθεί με ποσό των 350.000 ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών προστασίας οικισμών. Πρόκειται για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.

 

Την κοινή τους βούληση για εμβάθυνση των πολιτισμικών σχέσεων και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους, εξέφρασαν στην πρώτη αλλά άκρως εποικοδομητική συζήτηση που είχαν, οι Δήμαρχοι 12 πόλεων της Ελλάδας, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων ανήκουν οι 12 μεγαλύτεροι σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι συγκαταλέγονται στη λίστα της Unesco.

Την πρόσκληση αποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη οι Δήμαρχοι Αθηναίων Χάρης Δούκας,  Άργους Μυκηνών Ιωάννης Μαλτέζος, Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδης Παναγιωτόπουλος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,  Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, Ηρακλείου Κρήτης κ. Καλοκαιρινός, Κορίνθου Νίκος Σταυρέλης, Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης (εκ μέρους του παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Γεώργιος Τόππος), Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος και Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.

Τη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του Ξενία Επιδαύρου, άνοιξε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, ενώ μετά από τις τοποθετήσεις όλων των παριστάμενων αποφασίστηκε η περαιτέρω δικτύωση και διεύρυνση των μελών της πρωτοβουλίας, όχι μόνο εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν τα κοινά ζητήματα που απασχολούν τους συγκεκριμένους Δήμους, όπως η προστασία των μνημείων και ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων, η κοινή τουριστική προσέγγιση, οι αναπτυξιακές προοπτικές μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς,  οι πολιτιστικές δράσεις των Δήμων και η ενδυνάμωση της τοπικής πολιτιστικής κουλτούρας. Επίσης, ετέθη το ζήτημα της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών με τους διαχειριστές των  μνημείων, η ανταπόδοση στον τόπο περισσότερων οφελών από αυτά που έως σήμερα υπάρχουν, καθώς και οι περιορισμοί που επιβάλλονται για υπέρτερο δημόσιο συμφέρον εμποδίζοντας όμως την ανάπτυξη γεωγραφικών περιοχών.

Αυτή η ολιστική, συνεργατική προσέγγιση θα συζητηθεί εκτενώς το φθινόπωρο σε νέα συνάντηση με περισσότερους αυτή τη φορά αποδέκτες, καθώς ο σπόρος της συνεργασίας των Δήμων που φυτεύτηκε στην πρώτη επαφή, κατά κοινή παραδοχή του συνόλου των συμμετεχόντων μπορεί να αποδώσει καρπούς στο άμεσο μέλλον.

«Η συνένωση των δυνάμεών μας συνιστά και τη δύναμή μας, μέσω των συνεργειών που μπορεί να αναπτύξει η αυτοδιοίκηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε αυτό επενδύουμε και με αυτή τη διάθεση διευρύνουμε τους στόχους μας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τη διαφύλαξη του πολιτισμικού μας πλούτου και τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», υπογράμμισαν οι Δήμαρχοι που παρευρέθηκαν στη συζήτηση.

 

 

Στην εγκατάσταση των πρώτων 8 μωβ κάδων για την ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων, προχώρησε ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με την εταιρία RECYCOM.

Ειδικότερα, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας, αλλά και την εμπέδωση του θεσμού της ανακύκλωσης, ο Δήμος Σπάρτης εγκατέστησε την Παρασκευή 14 Ιουνίου τους πρώτους 8 από συνολικά 35 κάδους, μωβ χρώματος σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου, για την ανακύκλωση ρουχισμού και υποδημάτων.

Έτσι, πλέον, όσοι δημότες επιθυμούν, μπορούν να απορρίψουν τον ρουχισμό και την υπόδηση που δεν χρειάζονται στους συγκεκριμένους μωβ κάδους ανακύκλωσης και όχι σε κάδους απορριμμάτων ή στους μπλε κάδους, όπου χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση υλικών, όπως χαρτί, αλουμίνιο και γυαλί. 

Να σημειωθεί ότι η συνεργασία του Δήμου Σπάρτης με την RECYCOM, αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 35 μωβ κάδων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένα σημεία σε όλη την επικράτεια του Δήμου, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των δημοτών. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο Δήμος Σπάρτης επιτυγχάνει: 

  • Σημαντική δημόσια ωφέλεια περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αφού τα συλλεχθέντα είδη θα αποτρέπονται από το ρεύμα των αστικών αποβλήτων, τα οποία ο Δήμος οδηγεί μέχρι σήμερα σε υγειονομική ταφή, με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οικονομικό κόστος διαχείρισης.
  • Άμεση οικονομική ωφέλεια από την εξοικονόμηση των αναλογούντων ποσών περιβαλλοντικής εισφοράς, τα οποία θα κατέβαλλε ετησίως, εφόσον απορρίπτονταν σε χώρους υγειονομικής ταφής.
  • Άμεσο όφελος για τον Δήμο, καθώς με τη χρήση των νέων κάδων προβλέπεται η ανταπόδοση ποσού εκ μέρους της εταιρίας.
  • Έμμεσο κοινωνικό όφελος από την ενεργό ένταξη των πολιτών σε δράσεις και πολιτικές περιβαλλοντικού σεβασμού, κοινωνικής ευθύνης, αειφορίας και πράσινης οικονομίας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τους μωβ κάδους

  • Βήμα 1: Τοποθετήστε τα καθαρά σας ρούχα, παπούτσια ή άλλα υφασμάτινα προϊόντα σε μια καθαρή τσάντα.
  • Βήμα 2: Βεβαιωθείτε ότι η χειρολαβή είναι τραβηγμένη μέχρι κάτω και τοποθετήστε την τσάντα σας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
  • Βήμα 3 : Σπρώξτε το χερούλι προς τα επάνω και βεβαιωθείτε ότι η τσάντα βρίσκεται μέσα στον κάδο.

 

    

Καλείστε σε τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής-Διαχειριστικής Επιτροπής που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα (Δημαρχιακό  Μέγαρο  -  Κεντρική Πλατεία Σπάρτης - αίθουσα συνεδριάσεων),  στις 18-06-2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 08:55.

Διαβάστε εδώ την πρόσκληση

    

Καλείστε σε τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής-Διαχειριστικής Επιτροπής που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα (Δημαρχιακό  Μέγαρο  -  Κεντρική Πλατεία Σπάρτης - αίθουσα συνεδριάσεων),  στις 18-06-2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 08:50.

Διαβάστε εδώ την πρόσκληση

    

Καλείστε σε τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής-Διαχειριστικής Επιτροπής που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα (Δημαρχιακό  Μέγαρο  -  Κεντρική Πλατεία Σπάρτης - αίθουσα συνεδριάσεων),  στις 18-06-2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 08:45.

Διαβάστε εδώ την πρόσκληση

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 08:23

Πρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση

    

Καλείστε σε τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα (Δημαρχιακό  Μέγαρο  -  Κεντρική Πλατεία Σπάρτης - αίθουσα συνεδριάσεων),  στις 18-06-2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 08:30.

Διαβάστε εδώ την πρόσκληση

Σελίδα 1 από 486

Tελευταία Νέα

Διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Καλογωνιάς λόγω πτώσης κολώνας της ΔΕΔΔΗΕ
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή 21 Ιουνίου – Εφιστάται αυξημένη προσοχή απ’ όλους τους δημότες
Ένταξη του Δήμου Σπάρτης στο «Πράσινο Ταμείο» - Χρηματοδότηση 350.000 ευρώ για αντιπυρικές ζώνες
Ο Δήμαρχος Σπάρτης στη νέα πρωτοβουλία για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του πολιτισμικού πλούτου της χώρας
Ανακύκλωση ενδυμάτων: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι 8 κάδοι - Σύντομα η κάλυψη όλου του Δήμου με συνολικά 35 κάδους
Θερινό σχολείο με δράσεις για παιδιά Ρομά στις Αμύκλες
Προϋπολογισμοί εσόδων-εξόδων οικονομικού έτους 2024 κληροδοτημάτων
Κλειστά την Τετάρτη 12 Ιουνίου και την Πέμπτη 13 Ιουνίου τα Δημοτικά σχολεία, το ΕΕΕΕΚ Μυστρά και τα νηπιαγωγεία λόγω καύσωνα
Ανοιχτή η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ τις ημέρες του καύσωνα
Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τα μέτρα προστασίας μαθητών και μαθητριών από τον καύσωνα
Ανακοίνωση πρόσληψης προσωπικού ΙΔΟΧ για την κάλυψη των αναγκών πυρασφάλειας-πυροπροστασίας του Δήμου Σπάρτης (ορθή επανάληψη)
Ο Δήμος Σπάρτης θέλει να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία κατά τη χρήση αυτού του ιστότοπου. Προς τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες, να προσαρμόσει τον ιστότοπό του στις ανάγκες σας και να διαχειριστεί τις διαφημίσεις του. Πατώντας «Ενημερώθηκα» δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εγχώριο δίκαιο και την Πολιτική μας για τα Cookies. Για να δείτε ολόκληρη τη λίστα των cookies και να μας πείτε αν μπορούν ή όχι να χρησιμοποιηθούν στη συσκευή σας, χρησιμοποιήστε το Εργαλείο Συγκατάθεσης για τα Cookies. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των cookies και παρόμοιων τεχνολογιών ανατρέξτε στην Πολιτική για τα Cookies.